Útmutató adófizetők részére – SZJA 1% felajánlás lépésről-lépésre

 
Útmutató az SZJA 1%-ának felajánlásáról, a nyilatkozatok kitöltéséről, és más tudnivalók

 

1. Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1 %-át?

Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az Adóhatóságnak, vagy részletfizetési, fizetési halasztási engedélye van a NAV-tól.

 

2. Meddig és hogyan lehet beküldeni a rendelkező nyilatkozatokat?

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. Tv. 5. § (1) bek. alapján a magánszemély számára az alábbi lehetőségek adottak:

A. Munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolva 2017. május 10-ig a bevallás részeként a 1053. és 1053E számú bevallás Egysza lapjának kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve a munkáltatónak átadva.

vagy

B. a különálló rendelkezési nyilatkozatát önállóan 2017. május 22-ig egy lezárt, adóazonosító adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen, vagy elektronikus úton is eljuttathatja az adóhatósághoz. A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány.

Vigyázzon, ha május 22-e után küldi be a rendelkező nyilatkozatot, az nem lesz érvényes!

 

3. Mit kell tartalmaznia az adózó nyilatkozatának?

A magánszemély nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról valamely, - az 1996. évi CXXVI. Törvényben meghatározott - szervezet javára. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát, és tartalmazhatja (de nem kötelező!) a szervezet nevét is. Csak egy civil szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni, és a befizetett adó 1%-áról csak teljes egészében lehet rendelkezni.

Az egyházakkal és a kiemelt költségvetési irányzattal kapcsolatosan külön, a befizetett adó további 1%-ának tekintetében lehet nyilatkozni. Az adófizető azonban összesen két külön nyilatkozatot tehet, egy civil szervezet (vagy a törvényben nevesített további szervezetek) és egy egyház/kiemelt költségvetési előirányzat javára (1+1%). A NAV-nak megküldött nyilatkozat tartalma adótitoknak minősül, amelyet a NAV  öt évig tárol.

NAV tájékoztató füzet felajánlóknak (2017)

4. Kíváncsi mekkora személyi jövedelem adójának egy százaléka, mekkora összegej ajánlhat fel?

Adja meg havi bruttó jövedelmét, éves adóalap csökkentő összegét és számolja ki adójának egy százalékát a 2017-es jogszabályok alapján itt!

 

5. Nem tudja kinek ajánlja fel adójának egy százalékát? Keressen adatbázisunkban!

Az Adhat Adatbázis a legnagyobb és legrészletesebb hazai alapítvány és egyesület kereső, több mint 34.000 szervezet közül válogathat, s itt megtalálja az összes szervezetet, mely 1% gyűjtésére jogosult, és szerepel a NAV listájában is. Keresőnkben mindig a legújabb vagy legfrissebb adatlappal rendelkező szervezetek jelennek meg először, valamint tevékenységi kör, terület és címszavak alapján is tud keresni. A civil szervezetek Adhat Adatlapjaikon színes és sokrétű információkat jelenítenek meg magukról, és ugyanitt megtalálhatja hivatalos adataikat is, amelyek az adó 1 százalékos felajánláshoz szükségesek (adószám, név). Tovább a kereső felületre.