Szembenézés Alapítvány

Szembenézés Alapítvány

1% -ot gyűjtő szervezet
Közmûvelõdés

„a múltat be kell vallani” – szembenézés és párbeszéd

A megosztásod is segítség! Köszönjük!

Maci

MIRE GYŰJTÜNK?

Kommunikációnk korszerűsítésére, bővítésére és web-fejlesztésre, valamint pilot projektjeink folytatására és újak elő- ill. elkészítésére kérünk támogatást, amit személyi és technikai feltételek megteremtésére fordítunk. 

„Dobd el az előítéleteidet” háromgenerációs együttműködésben a kirekesztéstől a megsemmisítéshez vezető útról segít személyes élményhez jutni és tanít fellépni ellene

Beszélgető körök (Holocaust órák, 56-os elmeséletlen történetek, aktualitások történelmi kontextusban) – a ma is ható múlt kibeszélése

Továbbképzés idegenvezetők, újságírók, tanárok, diákok hiteles, korszerű, tudományos ismerethez juttatására, a tények továbbadására (hiánypótló)

Diák sétavezetők felkutatása, képzése, korosztályos séták Budapest történelmének megismertetéséért (hiánypótló)

SZERVEZET CÉLJAI

A megismerés-megértés-elfogadás-empátia négyesére épülő, sokoldalú, identitáskereső és fejlesztő párbeszéddel, civil összefogással szeretnénk elősegíteni a történelmi múlttal való szembenézést, tudományos megalapozottságú programjainkkal erodálni a tudatlanságot, leleplezni a hazugságokat.

Videó

RÓLUNK

SZERVEZET CÉLJAI

A megismerés-megértés-elfogadás-empátia négyesére épülő, sokoldalú, identitáskereső és fejlesztő párbeszéddel, civil összefogással szeretnénk elősegíteni a történelmi múlttal való szembenézést, tudományos megalapozottságú programjainkkal erodálni a tudatlanságot, leleplezni a hazugságokat.

JELENLEGI TEVÉKENYSÉGEK

A Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve, kutató régészek vezetésével történelmi sétákat és idegenvezető képzést szervezünk az ismeretlen középkori Budavár felfedezésére. Hasonlót készítünk elő az 1956-os Intézettel –, itt a XX. századi főváros történelmi öröksége a téma – és velük folytatjuk az 1956-os helyszínekre vezető sétákat is.
Beszélgető körök már most is működnek – Holocaust óráinkon fiatalok és túlélők találkoznak egymással –, de bővítjük a kört elmeséletlen 1956-os történetek fórummal és más, máig ható történelmi eseményekhez fűződő beszélgetésekkel, nemcsak diákoknak.
Tervezési szakaszban van egy kifejezetten nekik szóló interaktív játék, amely megismerteti a relativizálás, az emlékezés és a hallgatás útjait és következményeit, és segít választani közülük.
Folyik a rasszizmust a Holocaust kontextusában feldolgozó háromgenerációs antirasszista projekt továbbfejlesztése és a honlap korszerűsítése, a közösségi médiával való összekapcsolása.
További civil és intézményi partnereket keresünk céljaink megvalósításához, ill. kérésre tanácsadással és más módon segítünk.

ELMÚLT ÉVEKBEN ELÉRT EREDMÉNYEK

Sokféle programmal, sokféle emberhez jutottunk el.
Voltak konferenciáink rendszerváltásról, alkotmányról, a szembenézés esélyéről, volt helytörténet-kutató ifjúsági és többgenerációs antirasszista projektünk, múltfaggató idegenvezető képzésünk, sétákat szerveztünk 56-os és középkori helyszíneken, részt vettünk Eörsi István halálának 10. évfordulójára emlékezés szervezésében.
Talán a legismertebb a "Hűlt helyek" sorozat nagy érdeklődést kiváltott, tavaly indított sétája, mely a Budai Vár kockakövei alatti láthatatlan, sok ott élő számára is ismeretlen középkori világba vitte el a résztvevőket (Facebook oldala: https://www.facebook.com/groups/budavarizsidonegyedert/requests/?notif_t=group_r2j). Szakmai elismerést pedig az egymás történelmi traumájának megértésére, diákoknak szervezett pilot projektünk kapta, 2008-ban az Év projektje lett (a folytatásra még nem sikerült finanszírozót találni).
Az összefogásban, az együttműködésben hiszünk, egyetemi, kutatóintézeti, múzeumi partnerekre találtunk, velük is készítjük elő és valósítjuk meg céljainkat és önkénteseink is kerültek ki innen.

GALÉRIA

SZERVEZETI ADATLAP

Alapadatok
A szervezet neve Szembenézés Alapítvány
Jogállás közhasznú
Tevékenységi kör Közmûvelõdés
Irányítószám 1112
Város Budapest
Cím Igmándi utca 33. II./2.
Adószám 18263594-1-43
Bankszámlaszám 10700378-46699602-51100005
Telefonszám +36-30-6702091
Email info@szembenezes.hu
Web www.szembenezes.hu
Facebook https://www.facebook.com/szembenezes
Az Országos Bírósági Hivatal adatai
Szervezet státusza Bejegyzett
Tisztviselők neve Pap Ágnes
Nyilvántartási száma 10452 / 2008
Alapítási éve 2008
Célok A történelmi múlttal - különösen a diktatúrákkal és a hozzájuk kötődő genocídiumokkal, valamint a faji, nemi, vallási, nemzeti, politikai, ideológiai diszkriminációval - való szembenézés, a történelmi örökség megismerésének elősegításe, az ennek hiányából adódó demokráciadeficit csökekntése érdekében.
Letölthető dokumentumok
Nyomtatható 1%-os nyi­lat­ko­zat letöltés