Polyán Egyesület

Polyán Egyesület

1% -ot gyűjtő szervezet
Helyi, regionális gazdaságfejlesztés

A természet nem forrás, hanem társ! - Tehenet vissza a háztájiba!

A megosztásod is segítség! Köszönjük!

MIRE GYŰJTÜNK?

Jelenleg a Polyán Egyesület tevékenységének középpontjában a kárpáti borzderes szarvasmarha fajta megmentése és kihelyezési program keretében a háztájiban való újra elterjesztése van. A kutatási program megvalósítása a fajta elismertetéshez szükséges állat létszám messze meghaladja az Egyesületünk anyagi lehetőségeit. Ezért minden olyan segítséget szívesen fogadunk, ami a Polyán gazdaság működtetését, a kutatási program folytatását segíti!

Tudjuk fogadni az 1%-ot, a bankártyás adományokat

Amennyiben ezközökkel tud segíteni, akkor szükségünk lenne:

  1. tejfeldolgozást, húsfeldolgozást, gyapjúfeldolgozást segítő eszközökre (kifejezetten örülünk kézi, vagy állati hajtású eszközöknek),
  2. a téli takarmány betakarításához nagy körbálázóra.

SZERVEZET CÉLJAI

Létünkkel szeretnénk bizonyítani, hogy az ember képes együttműködni a természettel.
Természettel együttműködő, a benne gazdálkodók önellátását biztosító bemutató gazdaság kiépítése és folyamatos fejlesztése.
A kárpáti borzderes szarvasmarha fajta megmentése, a háztájiban való újra elterjesztése

Videó

RÓLUNK

SZERVEZET CÉLJAI

Létünkkel szeretnénk bizonyítani, hogy az ember képes együttműködni a természettel.
Természettel együttműködő, a benne gazdálkodók önellátását biztosító bemutató gazdaság kiépítése és folyamatos fejlesztése.
A kárpáti borzderes szarvasmarha fajta megmentése, a háztájiban való újra elterjesztése

JELENLEGI TEVÉKENYSÉGEK

Polyán gazdaság működtetése.
Kárpáti borzderes szarvasmarha fajta tenyésztése és fajta megmentése egy kutatási program keretében.
Helyi tej és hús termékek előállítása.
Fenntartható falu program megvalósítása

ELMÚLT ÉVEKBEN ELÉRT EREDMÉNYEK

Elindítottunk egy kárpáti borzderes szarvasmarha fajta génmegőrzési kutatási programot, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumával közösen. Ennek keretében a kutatási programban kidolgozott sztenderdek figyelembevételével tenyésztjük a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtát, jelenleg 39 db marhával rendelkezünk. Az OMÉK keretében ezt a tenyésztési tevékenységünket "A magyar föld legjava" I. díjjal ismerték el.
A kárpáti borzderes fajta megmentése érdekében elindítottuk a szarvasmarha kihelyezési programunkat, aminek a keretében ingyenesen helyezünk ki szarvasmarhákat háztáji tartásba.
Kialakítottuk a juhászatunk központját és az állattartáshoz legszükségesebb infrastruktúrát. Tudatos tenyésztéssel sikerült a parlagi cigája juh állományunkat 100 felé emelni, ezzel biztosítva a gyeprekonstrukcióhoz szükséges folyamatos legeltetést. A gyeprekonstrukció szépen halad, sikerült az elmúl 6 évben jelentősen visszaszorítani a cserjésedést.
A falu vezetőivel együttműködve elkészítettük Mikóháza fenntartható falu programját.

GALÉRIA

SZERVEZETI ADATLAP

Alapadatok
A szervezet neve Polyán Egyesület
Jogállás közhasznú
Tevékenységi kör Helyi, regionális gazdaságfejlesztés
Irányítószám 3989
Város Mikóháza
Cím Petőfi Sándor utca 32/a.
Adószám 19335939-1-05
Bankszámlaszám 11600006-00000000-33761570
Telefonszám +36-20-9750171
Email polyan.egyesulet@gmail.com
Web polyan.hu
Facebook https://www.facebook.com/karpatiborzderes
Youtube https://www.youtube.com/user/polyanegyesulet
Az Országos Bírósági Hivatal adatai
Szervezet státusza Bejegyzett
Tisztviselők neve Miklósné Molnár Eszter elnök
Nyilvántartási száma 64618 / 2008
Alapítási éve 2009
Célok Gyakorlati természetvédelem megvalósítása és annak bemutatása, hogy az ember hogyan tud együttműködni a természettel. ?A természet nem forrás, hanem társ? alapelv gyakorlati megvalósítása. A gyakorlati természetvédelemhez szükséges kutatási tevékenységek megvalósítása. A természettel együttműködő gazdálkodás megvalósítása a Mikóháza felett lévő Nagypolyán és Kispolyán elnevezésű területeken, valamint a Bózsva patak völgyében. Szemléletformálás, környezeti nevelés és oktatás, képzés a gyakorlati természetvédelem és természettel együttműködő gazdálkodás körében, valamint ehhez kapcsolódó médiatevékenység (film, könyv, kiadvány megjelentetése). Tagjaink számára biztosítani akarjuk az egészséges (helyi, adalék- és színezékmentes, gazdag tápanyagtartalmú) ételeket. Az emberek és közösségek fejlődésének és együttműködésének elősegítése és megerősítése a fenntartható fejlődés érdekében. Helyi igényekre, szükségletekre, helyi tudásra épülő fejlesztési folyamatok megvalósítása és segítése. Közösségi elvű vállalkozások fejlesztése. Gazdasági, társadalmi, környezeti szempontokat integráló, tehát a társadalmi fenntarthatóságot elősegítő kezdeményezések támogatása és megvalósítása. Turisztikai célú fejlesztések megvalósítása és turisztikai szolgáltatások működtetése. A lovas- és ökoturizmus elveinek megvalósítása és terjesztése. Céljainknak megfelelő tevékenységek megvalósítása és terjesztése Magyarországon és nemzetközi szinten.
Letölthető dokumentumok
Nyomtatható 1%-os nyi­lat­ko­zat letöltés