Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány

1% -ot gyűjtő szervezet
Nem párt jellegû egyéb politikai szervezetek

A megosztásod is segítség! Köszönjük!

SZERVEZET CÉLJAI

Célunk, hogy az Eötvös Károly Intézet önálló hangként, a köztársaság ügye melletti elkötelezettsége és állásfoglalásainak megbízható színvonala révén tájékozódási pontot jelentsen. Az Eötvös Károly Intézet egy szabad és demokratikus ország létrehozatalán dolgozik.

Videó

RÓLUNK

SZERVEZET CÉLJAI

Célunk, hogy az Eötvös Károly Intézet önálló hangként, a köztársaság ügye melletti elkötelezettsége és állásfoglalásainak megbízható színvonala révén tájékozódási pontot jelentsen. Az Eötvös Károly Intézet egy szabad és demokratikus ország létrehozatalán dolgozik.

JELENLEGI TEVÉKENYSÉGEK

Az Intézet háromféle alaptevékenységet folytat. Fontos politikai kérdésekben tett állásfoglalások, nyilvános rendezvények (konferenciák, felhívások, kiadványok stb.) révén közvetlenül a nagyközönséghez, a demokratikus politikai közösség egészéhez kíván fordulni, hogy felhívja a társadalom és a kormányzat figyelmét egyes fontos kérdésekre, és segítse a jogtudatos közvélemény kialakulását.

Másodszor, az Eötvös Károly Intézet konkrét közpolitikai javaslatokkal, koncepciókkal, háttértanulmányokkal közvetlenül a politikai döntéshozókhoz fordul, hogy a felmerülő szabályozási kérdésekben jogállami, liberális szellemű javaslatokat tegyen, és ilyen szellemű intézkedési tervek mellett hozzon érveket és szempontokat.

Harmadszor, az Intézet hosszabb távú kutatásokat, felméréseket végez a demokratikus köztársaság egyes intézményeinek (pl. bíróságok, önkormányzatok, rendőrségek) vagy közszolgáltatásainak (oktatás, egészségügy, kultúrafinanszírozás stb.) állapotáról. Ezek az egyes szakmai közvéleményeket célozzák, a politikai és szakmai viták látókörét igyekeznek tágítani.

ELMÚLT ÉVEKBEN ELÉRT EREDMÉNYEK

Az elmúlt években az Eötvös Károly Intézet legfontosabb eredményei közül példaként a következőket említhetjük:

- A 2016. október 2-án tartott „kvótanépszavazásról” készített elemző, infografikákat tartalmazó videónkat több mint fél millióan nézték végig különböző platformokon, valamint különböző médiacsatornákon keresztül legalább ugyanennyien értesültek róla. A népszavazás végül érvénytelen lett, és elbukott, amely a civil ellenállás – köztük az Eötvös Károly Intézet – sikerének is tekinthető.

- A Terorrelhárítási Központ (TEK) miniszteri engedély alapján folytathat titkosszolgálati megfigyeléseket, így lehallgathat telefonokat, és bekukucskálhat a hálószobákba is. Az Eötvös Károly Intézet két korábbi munkatársa, Szabó Máté és Vissy Beatrix ebben a mindannyiunkat érintő ügyben fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához 2014-ben. A strasbourgi bíróság 2016 januárjában megállapította, ez a szabály sérti az európai polgárok magánélethez való jogát.

SZERVEZETI ADATLAP

Alapadatok
A szervezet neve Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány
Jogállás nem rendelkezik közhasznú jogállással
Tevékenységi kör Nem párt jellegû egyéb politikai szervezetek
Adószám 18001130-1-42
Bankszámlaszám 10918001-00000041-54080013
Telefonszám +36-1-2124800
Email info@ekint.org
Web http://ekint.org
Facebook https://www.facebook.com/eotvoskarolyintezet
Az Országos Bírósági Hivatal adatai
Letölthető dokumentumok
Nyomtatható 1%-os nyi­lat­ko­zat letöltés