A Civilszervezetek hallatják a hangjukat

 
2015 januárban, egy bevezető kampány keretében a MACI elindult az ismertség útján. Most itt az idő, hogy leleplezzük, hogy brummogásával és szerethető megjelenésével mit is képvisel.

A MACI-kampányt mi, az őt életre hívó civilszervezetek indítottuk útjára, hogy megmutassuk, hogy a civilszervezetek világa szerethető, értékteremtő, sokszínű világ, hogy hozzánk, civilszervezetekhez rengeteg pozitív változás, gondoskodás, igazságkeresés, érdekképviselet, jótékonyság tartozik. Kampányunkon keresztül szeretnénk bemutatni, hogy a civilszervezetek világát mi, ebben az országban élő, dolgozó emberek hozzuk létre, és a mi álmaink, elvárásaink, önkéntes munkánk, adományaink formálják azt.

A MACI mi vagyunk

A Magyar Civilszervezetek (MACI) önszerveződő közössége vagyunk. Ahol a MACI, ott a szolidaritás, a gondoskodás, az odafigyelés, az állampolgárok szempontjainak és érdekeinek képviselete – a közösségi lét feltételei. Mi, a MACI, ezekért az értékekért dolgozunk, és szeretnénk, ha tevékenységünkről, eredményeinkről, sikereinkről sokak hallanának, ha betekintést nyújthatnánk szerteágazó, sokrétű munkánkba.

Jelenleg közel 100 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, és további több száz civilszervezet csatlakozását várjuk a kampány elindulásával. A közösséghez való csatlakozás feltétele, hogy a szervezet bejegyzett legyen, átláthatóan és pártpolitikától mentesen működjön.

A kampány

A kampány kommunikációs szakemberek és a civilszervezetek több hónapos közös gondolkodásának eredményeként állt össze, és 7 civilszervezet, valamint az ARC képviselőiből álló csapat szervezte meg. A kampány célja a civilszervezetek ismertségének növelése és még szélesebb körű elfogadtatása.

A MACI egy jelkép, és mint ilyen, bizonyos kritériumoknak, úgymint átlátható gazdálkodás, nyilvános tevékenység, pártpolitikától független működés – hogy csak a legalapvetőbbeket említsük – meg kell felelnie az őt használó civilszervezetnek.

Szándékosan választottunk olyan jelképet, amely az érzelmekre hat. Úgy véljük a MACI kedvelt figurája segít azonosíthatóvá, észrevehetővé tenni a civilszervezeteket, és képes azon társadalmi rétegek figyelmét is felhívni tevékenységünkre, akik eddig keveset tudtak rólunk, vagy akár érdektelenek voltak irányunkban. Hosszú távú célunk az, hogy a jövőben, ha valaki találkozik a maci emblémával, azonnal ugorjon be neki, hogy az adott dolognak köze van a civilszervezetekhez.

Elindítottuk a www.sziamaci.hu weboldalunkat, ahol elmagyarázzuk, hogy mik azok a civilszervezetek, hogyan működnek és miért van rájuk szükség. A weboldal kereső funkciója megkönnyíti a civilszervezetetekkel való kapcsolatfelvételt, segít megtalálni azokat, akár segítségnyújtásról, akár adományozásról (1%), akár segítség-kérésről van szó.

Online fórumokon terjedő kisfilmjeinkben színészek szólalnak meg, akik maguk is aktív támogatói a civilszervezeteknek. „A civil az, aki tesz valamit a közért, és azért, hogy szabad lehessen. Ez a szabadság ára. A demokrácia melós műfaj!” –fogalmaz Novák Péter. (A videók megtekinthetők a www.sziamaci.hu oldalon)

Tudtad,

  • hogy a civilszervezetek évszázadok óta vannak jelen Magyarországon? Hogy civil kezdeményezésben jött létre az első óvoda, leánynevelde, gyerekkórház, tbc-klinika, mentőszolgálat, munkaközvetítő? És ki ne hallott volna a Széchenyi által kezdeményezett Magyar Tudományos Akadémiáról, amely civilszervezetként indult a reformkorban, azóta pedig az ország gazdasági és társadalmi fejlődésének egyik kulcsintézménye?!
  • hogy a KSH legutóbbi gyorsjelentése szerint 2013-ban 57 ezer civilszervezet működött hazánkban, 525 milliárd Ft bevétellel gazdálkodott, 41 ezer főt foglalkoztatott és majd félmillió önkéntes segítette munkáját.


Eddig külön-külön brummogtunk, mostantól összehangoltan hallatjuk hangunkat!
https://www.youtube.com/watch?v=IEgLgpSoxSk&feature=youtu.be

További információkért látogasson el a www.sziamaci.hu weboldalunkra vagy a https://www.facebook.com/sziamaci facebook profilunkra!

Hírlevél rovat: 

További hírek

Barbi hat testvérével együtt került állami gondoskodásba hatévesen. Szülei imádták őket, de nem tudták eltartani a sok gyereket. Rendőrökkel törték rájuk az ajtót. A legerősebb kötődés számára Ildi, SOS-anyukája.
Utaztál már turnébusszal? Voltál már backstage-ben? Most itt az alkalom!
15. ARC - PÁLYÁZATI KIÍRÁS ARC+ Hétköznapi csodák Pályázat magyar civilszervezeteknek és kreatív ügynökségeknek
Dévától Budapestig, több mint 500 kilométeren keresztül tartó váltófutással gyűjtenek adományt Böjte Csaba árváinak a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezésében június 23. és 27. között – tájékoztat a szervezet.
Május 20-ig nyújthatják be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé adóbevallásukat az önadózók, ami azt is jelenti, hogy most rendelkezhetnek az SZJA 1+1%-áról is! Éljünk a lehetőséggel, mert még mindig csak az adózók alig több mint 50%-a rendelkezik személyi jövedelemadója 1%-áról. Ehhez idén is az adhat.hu adományportál, a legnagyobb hazai civil szervezeti regiszter nyújt segítséget.