Minden egyes 1% számít

 

 

Fel szeretné ajánlani személyi jövedelemadója 1 %-át?

Számolja ki, hogy mennyit ér 1%-a idén!

Kicsit el van veszve a részletekben? Itt a legjobb helyen jár adó egy százalék ügyben!

1 felajánlás a civileknek, 1 felajánlás az egyházaknak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, és máris kész a rendelkezés!

 Egy jó döntés, legalább egy jó ügy! 

KEZDJÜK A LEGFONTOSABBAKKAL!

-    Mit kell tudni a felajánlásról és az adó 1% -ra jogosultakról? Útmutatónk összefoglalja ezt >>>
-    Mely szervezeteknek lehet felajánlani az 1%-ot? Keresse az 1% -os logóval ellátott szervezeteket az adatbázisban. Az összes idén  támogatható szervezet  rendelkező nyilatkozata letölthető formában elérhető nálunk!   Az ADHAT Adatbázis elérhető itt >>>
-    A második 1%  kinek adható? A technikai számokról tájékozódjon itt >>>

A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje:

•    február 15. - egyszerűsített adóbevallást választók (de az 1%-os nyilatkozat utóbb is után küldhető május 22-éig!)
•    február 27. - egyéni vállalkozók
•    május 22. - önadózók

Ne feledje! 

A civil szervezeteknek a 11 jegyű adószámmal, az egyházaknak, illetve a kiemelt költségvetési előirányzatnak a 4 jegyű technikai számmal ajánlhatja fel az szja 1% -át!

 

AZ 1 SZÁZALÉKRÓL MÉG BŐVEBBEN:

•    A 2017-es évben már csak azon szervezetek jogosultak 1% -ra, akik szerepelnek a NAV listáján, azaz akik bejelentkeztek a NAV-nál, és megfelelnek a törvényi feltételeknek: közhasznú tevékenységet végeznek (ez nem egyenlő a közhasznú jogállással!) és legalább 2 évesek, azaz 2015. január 1 előtt hivatalosan bejegyezték. A jogosult szervezeteket az ADHAT Adatbázisban találja meg – keresse az 1%-os logót!
•    Az ADHAT Adatbázisban az adószámon kívül számos egyéb hasznos információ található a szervezetről. Érdemes pár percet szánni egy-egy szervezet bemutatkozó adatlapjának áttekintésére, így biztosabban megy jó helyre a támogatás!
•    GY.I.K rovatunkban további, az 1% -kal kapcsolatos érdekességek, kérdések és válaszok érhetőek el.
•    Ha a NAV által közzétett tájékoztatók érdeklik, itt tudja őket megtekinteni

Ha az 1%-ra vonatkozó adatok, statisztikák érdeklik, akkor tekintse meg az NAV adatait feldolgozó táblázatunkat.

 

AZ 1% FELHASZNÁLÁSA

Amennyiben az adófizető fölajánlotta 1%-át, és a NAV-tól nem kapott olyan értesítést, hogy valamilyen okból nem tudták érvényesíteni felajánlását, akkor 1%-a eljutott a célszervezethez. A civil szervezetek a kapott 1%-ot alapvetően cél szerinti tevékenységükre, de az összeg 25%-át (max. 25 millió Ft-ot) működési költségeikre is fordíthatják. A kapott 1%-ot egy bizonyos ideig tartalékolhatja is a szervezet. A civilszervezeteknek egy, a NAV oldaláról letölthető adatlapon kell nyilatkozniuk arról, hogy mire használták fel az 1%-ot. Ezen nyilatkozatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a civileknek szóló információs honlapján ingyenesen teszi elérhetővé.

A száz, legtöbb 1%-ot gyűjtő szervezet listája: