Tájékoztatás a 2012. rendelkező évben felajánlható Szja 1+1 % kedvezményezettjeiről

 
A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. tv.) 1. § (4) bekezdése szerint a magánszemély külön-külön nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról a 4. §-ban, további egy százalékáról pedig a 4/A. §-ban meghatározottak közül kiválasztott egy-egy kedvezményezett javára.

Az Szf. tv. 4. §-a szerint minősülő civil kedvezményezettek:

  • egyesületek,
  • alapítványok,
  • közalapítványok,
  • könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek,
  • továbbá az Szf. tv. által nevesített kedvezményezettek.

Az Szf. tv. 4/A. §-a szerint minősülő kedvezményezettek :

  • a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (továbbiakban: Ehtv.) mellékletében szereplő 14 egyház,
  • az Ehtv. 34. § (2) bekezdése szerinti, 2011. december 20-ig az Országgyűléshez egyházként történő elismerés iránt kérelmet benyújtott egyházak, amennyiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal technikai számmal látta el őket,
  • valamint a kiemelt költségvetési előirányzat.

Az Ehtv. mellékletében nem szereplő, a NAV honlapján közzétett, technikai számmal rendelkező egyházak,melyek 2011. december 20-ig benyújtották kérelmüket az Országgyűléshez, a 2012. rendelkező évben az Szf. tv. 4/A. §-a szerinti kedvezményezettnek minősülnek, május 20-ig megőrzik technikai számukat és az Ehtv. mellékletében szereplő egyházakkal megegyezően, ún. egyházi egy százalékra jogosultak.

forrás: apeh.hu

Hírlevél rovat: 

További hírek

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekklinikáján egy közel 50 éves műtőasztal lecserélése vált halaszthatatlanná, ami azonban támogatás nélkül nem valósulhatna meg. Az új műtőágy beszerzéséhez szükséges 5 millió forint összegyűjtése érdekében a KFC november folyamán jótékonysági akciót szervez: minden, menü mellé értékesített extra után 30 forintot adományoz a Gyermekklinikának.
Öröm látni, hogy a nyár sem telt haszontalanul az adjukossze.hu civil adománygyűjtő oldalon: több izgalmas tábor is megvalósulhatott a közösségi összefogásnak köszönhetően!
Február és augusztus hónap között 45944 hívás érkezett az Adhat Vonalon, ez majdnem 11,5 millió Forint adományt jelent! Szeptember 21-éig pályázhattak a 13600-Adhat Vonal, telefonhívással támogatható adománygyűjtő rendszer használatára közhasznú szervezetek.
Az utóbbi idők legsikeresebb víruskampánya Augusztusban biztos Te is hallottál az Ice Bucket Challengről, sőt lehet, hogy Te magad is részt vettél benne! De vajon emlékszel még, hogy miért is vált a jelenség világszerte ismertté?
Bár még csak ősz van, de talán már eszedbe jutott a karácsonyi időszak előtt is az adományozás lehetősége. Tűnődtél már azon, hogy kit támogass? Talán már találtál is egy szervezetet, de mégis úgy érzed, hogy nem áll rendelkezésedre elegendő információ a szervezet tevékenységéről? Bizonytalan vagy, mert nem tudod, mire fordítják az általad felajánlott adományokat?