Tájékoztatás a 2012. rendelkező évben felajánlható Szja 1+1 % kedvezményezettjeiről

 
A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. tv.) 1. § (4) bekezdése szerint a magánszemély külön-külön nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról a 4. §-ban, további egy százalékáról pedig a 4/A. §-ban meghatározottak közül kiválasztott egy-egy kedvezményezett javára.

Az Szf. tv. 4. §-a szerint minősülő civil kedvezményezettek:

  • egyesületek,
  • alapítványok,
  • közalapítványok,
  • könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek,
  • továbbá az Szf. tv. által nevesített kedvezményezettek.

Az Szf. tv. 4/A. §-a szerint minősülő kedvezményezettek :

  • a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (továbbiakban: Ehtv.) mellékletében szereplő 14 egyház,
  • az Ehtv. 34. § (2) bekezdése szerinti, 2011. december 20-ig az Országgyűléshez egyházként történő elismerés iránt kérelmet benyújtott egyházak, amennyiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal technikai számmal látta el őket,
  • valamint a kiemelt költségvetési előirányzat.

Az Ehtv. mellékletében nem szereplő, a NAV honlapján közzétett, technikai számmal rendelkező egyházak,melyek 2011. december 20-ig benyújtották kérelmüket az Országgyűléshez, a 2012. rendelkező évben az Szf. tv. 4/A. §-a szerinti kedvezményezettnek minősülnek, május 20-ig megőrzik technikai számukat és az Ehtv. mellékletében szereplő egyházakkal megegyezően, ún. egyházi egy százalékra jogosultak.

forrás: apeh.hu

További hírek

Még sosem ajánlott fel egy százalékot, de szeretne, vagy bizonytalan néhány kérdésben? Most 5 pontban összefoglaljuk Önnek a tennivalókat!
Vannak olyanok, akik elkötelezettek egy-egy ügy iránt, például nagyon fontos nekik a környezet- vagy az állatvédelem, egy könyvtár, egy iskola vagy éppen irodalomszerető emberként szeretnének hozzájárulni egy folyóirat kiadásához: személyes érintettség miatt vagy erős elvi indíttatásból kötődnek egy szervezethez, ezért már jóval az adó egy százalék felajánlási időszak előtt tudják, hogy melyik alapítványnak, egyesületnek adják az összeget. Vannak olyanok is azonban, akik nem ismerik ennyire a lehetőségeket, nekik segítünk a keresésben.
Minden évben felajánlja, Ön ad tanácsot ismerőseinek a kitöltésről és bármit kérdeznek, Ön egyből tudja a választ? Lehet, hogy mi mégis tudunk újat mondani!
Az a több mint 200 ezer gyerek, aki 2010-ben alapvetően alultáplált volt, ma az óvodában, iskolában ingyen és megfelelő, vitaminban, fehérjében gazdag élelmiszert kap, és már otthon is jobb a helyzet - értékelte a helyzetet a 180 percben a miniszterelnöki főtanácsadó, a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kuratóriumának elnöke .
8,1 millió forint gyűlt össze a K&H gyógyvarázs kártyaprogram keretében a bankkártyával történő vásárlások után. Idén a támogatást egy budapesti és négy vidéki intézmény kapta, amelyek együttesen évente közel 10 000 gyermeket látnak el.