Adogató Blog

 
Feliratkozás Adogató Blog hírcsatorna csatornájára

Webcím: http://adogato.blog.hu

Frissítve: 2 óra 58 perc

Jótékonyság kicsit másképp

Egy kisgyerek sír, egy gyerek bepisil, bekakil, éhes és nem értjük egy szavát sem. Egy kisgyerek cuki, tökéletesek a vonásai, nincs egy hiba sem rajta. Egy kisgyerek sokat beszél, vagy először csak gagyog, mindig le kell kötni valamivel, különben unatkozik és csak bajt okoz. Egy kisgyerek őszinte és szórakoztató, utánozhatatlan. Egy kisgyerek egészséges és tele van energiával. 

De mi van akkor ha nem? Mi van azokkal a kisgyerekekkel és családjaikkal, akik orvosról orvosra, vizsgálatról vizsgálatra járnak? Ezek a vizsgálatok pedig kimerítőek és sokszor akár fájdalmasak is. 

A Bókay Gyermekklinika munkatársai és angyalai azért dolgoznak, hogy a gyógyulásra váró kisbetegek a lehető leghatékonyabb és legjobb ellátást kapják. Ezért az adjukössze.hu felületén most segíthetsz a klinikának, hogy egy olyan videóbronchoszkópot vásároljanak, mely a légzőszervi kisbetegek életét könnyíti meg azzal, hogy pici és mobilis eszközként bármikor és bárhol rendelkezésre áll, a vizsgálati képeket pedig elmenti, dátumozza, feliratozza.

De a történetnek itt még nincs vége. Azon túl, hogy adni menő, adni szexi és még cuki is, most ha adományozol beszállhatsz a Gigászok Harcába és egy fantasztikus sárkányhajó harc részese lehetsz az egykori magyar válogatott és NHL játékos Szuper Leventével és az olimpiai bajnok vízilabdázó Steinmetz Ádámmal. 

Ez egy nyerő ötlet! Te akár nyerhetsz is, ha adományozol, Levente és Ádám egy jó ügyre fordíthatja hírnevét, a Klinika pedig közelebb kerülhet ahhoz, hogy könnyebbé tegye a kis betegek életét!

Légy Te is a Bókay Gyermekklinikán gyógyuló betegek jótevője, és nyerj egy szuper nyári élményt!


Neked van WC-d?

Szóval? Van hova kimenned?
Ma a Föld népessége felének az otthonában nincs bekötve a vezetékes víz, és 2,5 milliárd ember él olyan otthonban, amelyben nincs vécé. A világon naponta 2000 gyermek hal meg olyan hasmenéses megbetegedésben, amely a tiszta ivóvíz és a vécé hiányára vezethető vissza.


Hány autista világbajnokot ismersz?
Sajnos, a testi-lelki fogyatékkal élők sportteljesítménye még ma sem ismert és elismert, a 2008-as magyar paralimpikonok például tized annyi pénzjutalmat kaptak, mint az ép sportolók, és felkészülésükhöz is sokkal nehezebb anyagi támogatást találni.

Neked van családod?
Elvittek gyerekkorodban korcsolyázni? Az állami gondozottak mögött nem áll ott az a támogató közösség, aki élményekkel és szeretettel tudja például a Karácsonyt megtölteni nekik. Számukra ritka alkalom, ha eljutnak olyan helyekre, ahol mi akár már százszor is jártunk.

Te szedsz vitamint?
Átlagosan minden 3. gyerek nem jut elegendő vitaminhoz, rosthoz és ásványi anyaghoz, melyek csak a friss zöldségek és gyümölcsök által elérhetők. Ha a nehezebb anyagi helyzetben lévő családok nem tanulnánk meg ezeket megtermelni maguknak, gyerekeik táplálása kiegyensúlyozatlan, és elégtelen lenne.

December 1. kedd, a #GivingTuesday napja, a nap amikor nem a leárazásokkal  és a rohamvásárlásokkal foglalkozunk, hanem az adakozással, és a jótékonysággal.
Te kinek adsz ma?
Ha a fenti ügyek valamelyikét fontosnak tartod, menj az adjukössze.hu oldalra és támogasd őket.
Hogy egyre kevesebb kínzó kérdés legyen a világon.


Menő is, szexi is és még cuki is! Mi az?

Streedfood-ot enni menő, de azt is csak a menő helyen enni a menő, hogy találkozhass közben az emberekkel, akik menők. Selfie-t lőni menő, selfie-n szerepelni menő emberekkel még menőbb. Fura, de ma menő a szakáll, és az igazi férfiak minimum norvég favágónak kell, hogy kinézzenek. Ha nem a favágó, akkor a hipszter a menő.
Ahogy kinézel, legyen szexi, és ha lehet, akkor a telefonod is legyen szexi, de minimum cuki. Cuki a kiskutyád, cuki a ruhád, cuki a hajad, és a legjobb, ha te is cuki vagy, és imádod a világod, és van sok cuki barátod.

Különös világban élünk, ahol mindent megcímkézünk, mindent trendek, divatok, életérzések adnak el.

De lehet-e szexi a WC, menő a kórházi ágy és cuki egy palánta? Miért nem mondjuk soha, hogy menő, ha egy hajléktalannak otthont adunk, vagy cuki, ha egy hátrányos helyzetűeket is befogadó iskola visszakapja az ellopott eszközeit?

Az adjukössze.hu közösségi adománygyűjtő oldal csapata márpedig hisz abban, hogy ezek igenis menő dolgok, és ezt meg is akarják mutatni. Hogy ezek az ügyek menők, hogy ezekkel foglalkozni szexi, és adományozni nekik igenis cuki.

Mert adni (jó helyre) nem csak menő, de szexi és cuki is. Mindig. Mindenkor.

#adnimenő  #adniszexi  #adnicuki


Erre szeretnék kelni minden vasárnap

Félmillió forint sok vagy kevés, ha adományozásról van szó? Elég sok, főként, ha ez egy közösségi adománygyűjtő oldalra érkezik. Egy októberi vasárnapon a hazai közösségi adománygyűjtés egyik legnagyobb magánszemélytől érkezett felajánlása érkezett az adjukössze.hu oldalon a Magyar Rett Szindróma Alapítványnak, súlyos betegséggel élő gyerekek élményterápiás foglalkozásaira.

A közösségi adománygyűjtés elsősorban arra épül, hogy a kampányoló civil szervezetek igyekeznek minél több ember figyelmét felkelteni egy-egy konkrét projekt iránt, és sokan beszállnak kisebb összegekkel, hiszen a szervezeteket már ezer forinttal is segíteni lehet. Ha elég sokan így gondolják, megvalósulhatnak a célok: táborozás, orvosi műszer, konferencia, gyerekprogram, kutyaterápia.

Október közepén ezúttal egy új gyűjtési forma indult el az adjukössze.hu oldalon: három szervezet (Igazgyöngy Alapítvány, Magyar Rett Szindróma Alapítvány, Greenpeace Magyarország) és három híresség kampányol 30 napig, akik egy-egy élményt is felajánlottak az adományozók közül kisorsolt nyertesnek. Nagyon örültünk, hogy Winkler Róbert, a Totalcar munkatársa elvállalta, hogy ő legyen kampányunk arca. Természetesen egy autós élményt hozott: a tesztvezetés egy Mercury Cougarban és egy Maseratiban, úgy tűnik, már elég vonzó ajánlat volt a férfiak számára is.

De valószínűleg nemcsak az elnyerhető élmény vagy ajándék motiválja ilyenkor az adományozókat, legyenek akár nők, akár férfiak, hanem, bármilyen banális, az adakozás érzése maga, az örömszerzés miatt érzett öröm. Az a lehetőség, hogy megtehetem, hogy másoknak segítek, bizonyos felelősséggel is jár: másokra bízom, hogy összeadják, vagy tényleg megteszem. Ennek az egésznek ez a lényege. Félmillió forintos adományt kapni nagyszerű dolog, de sok kicsit kapni legalább annyira. Arra szeretnék kelni minden vasárnap, hogy ez működik!

Adománygyűjtő kampányunk november 12-én éjfélig tart. Támogass te is jó és fontos ügyeket! Kampányolni jó, adományozni jó!

http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Beszallsz


Világszenzáció! A férfiak mégiscsak jószívűek!

Azt hitted, minden férfi macsó? Hogy nem valami széplelkűek? Dehogynem!
Bár eddig minden létező kutatás és elemzés azt mutatta ki, hogy inkább a nők szoktak adományozni, jótékonykodni, és sokkal inkább érzékenyíthetőek, az adjukössze+ kampány keretében kiderült: azért ez így nem teljesen igaz.
A Magyar Rett Szindróma Alapítvány adjukössze+ kampánya (mely eme ritka betegségben szenvedő lánygyermekek terápiás kezelését hivatott támogatni) mindössze két nappal az indulása után több mint fél millió forintot gyűjtött, és hol van még a vége! És mi ebben a különleges? Az, hogy a nevüket vállaló adományozok (és vélhetőleg az anonimek is) egy-egy kivétellel MIND FÉRFIAK!
Most biztos minden érzékeny hölgy szíve megdobban, hiszen valóban roppant kedves, hogy a férfiak ennyire a szívükön viselik a beteg kislányok sorsát.


Milyen kaki? Miért? A férfiak nem lehetnek ilyen nagylelkűek? Azért, mert egy szerencsés adományozó egy ’68-as Mercury Cougar és egy Maserati tesztvezetést nyerhet?
Ugyan már!


A menekült ügy utáni depi – adjukössze+

Gyakorlatilag soha nem látott mértékben mozgatta meg az önkéntes segítőket és az adományozókat az elmúlt hónapokban a menekült helyzet, és hihetetlen mennyiségű adomány kiosztását szervezték meg a civilek. Úgy alakult azonban, hogy a menekültek  eltűntek a szemünk elől, a válság a határra húzódott, ahol már nem tud mindig mindenki ott lenni, és folytatni azt a napi szintű munkát, amit korábban a fővárosban és a nagyvárosokban végeztek.
Több önkéntessel, aktivistával beszélgetve látszik, hogy kialakult egy fajta, nevezzük így, menekült ügy utáni depi: az az űr, hiányérzet, amit a mindennapi segítő munka és önkénteskedés hagyott maga után.
Akkor viszont talpra, magyar! Eljött az ideje ezt az energiát  máshova is „invesztálni”. Példamutató, ami ezen a nyáron és őszön történt, de számos olyan fontos és izgalmas ügy van még, ami várja, hogy hasonló energiákat fektessenek bele az emberek.
Mit ajánlunk mi?

Most az adjukössze+ kampányt, ami sok szempontból újdonság a hazai pályán, mert itt a jó több szempontból is elnyerheti jutalmát. Első körben három remek projektet lehet támogatni (hamarosan majd újabb ügyek is jönnek).
- Az Igazgyöngy Alapítvány a hátrányos helyzetű gyerekeket támogató tanodáját szeretné Toldon felújítani
- A Greenapeace a veszélyes hulladéklerakók elleni munkájához kér segítséget,
- A Magyar Rett Szindróma Alapítvány pedig élményterápiával javítana a ritka betegségben szenvedő gyermekek életén.
Szeretnél még egyet dobni az adrenalin szinteden? Most erre is van lehetőséged: ha adományozol, akkor nem csak a jó érzést kapod, hogy segíthettél, de nyerhetsz is!
Mit szeretnél inkább? Száguldanál egy Maseratival Winkler Róbert társaságában? Vagy főznél Mautner Zsófival, aki rólad nevez el egy új ételkölteményt? Vagy lennél inkább regényhős? Fejős Éva következő könyvében akár szereped is lehet!
Ha segítesz, most bármelyiket megnyerheted! Itt a helyed >>> adjukössze.hu


5+1 hasznos tipp, ha segíteni szeretnél a menekülteknek

Szinte elképzelhetetlen, hogy létezzen jelenleg az országban olyan ember, aki nem szembesült a menekült problémával, szerencsére sokan nem is mennek el szó nélkül mellette és segíteni szeretnének. Öt pontban szedtük össze, hogyan tud, aki szeretne, a legegyszerűbben támogatást, adományt vagy egyéb segítségnyújtást adni.

1. Útbaigazítás

Sok esetben már az is órási segítséget jelenthet egy menekültnek, egy családnak, ha információk birtokába juthat, a legjobb, ha a saját nyelvén. Ebben segítenek a Helsinki Bizottság kiadványai, melyeket bárki kinyomtathat, magával vihet, és ha úgy adódik, átadhat a menekülteknek. Elérhetőek különböző nyelveken ITT>>>

2. Élelem

A legjobb, ha az élelmiszer adományok kiosztását rábízod az önkéntes segítő szervezetekre. Abban viszont tudsz segíteni, hogy hozzájuk elviszed, amit adni tudsz. Keresheted a Heti Betevő csapatát, vagy akár a Budapest Bike Maffiát, a lényeg, hogy előtte tájékozódj, hogy pontosan hova kell vinni az élelmiszert és mire van éppen inkább szükség.

3. Játék, ruha

Sok kisgyerek is érkezik, akik nagyon hosszú vándorlás után jutnak el ide, sokszor lehet szükségük ruhára, és nagyon sokat segíthet (lelkileg is), ha játékokat is kapnak. Ezeket akár személyesen is átadhatod, de itt is célravezető lehet, ha rábízod magad az önkéntesekre, akik tudják, kinek és mire van szüksége. Vedd fel a kapcsolatot pl. a Migration Aid munkatársaival, vagy a MigSzol csoporttal.

4. Gyógy- és kötszerek

Vény nélküli gyógyszereket a Cordélia Alapítvány fogad és juttat el a rászorulóknak, de a Máltai Szeretetszolgálatnál is érdemes érdeklődni, mivel lehet segíteni, hiszen a szolgálat orvosai látják el a migránsokat a tranzitzónákban.

5. Tolmácsolás

Ebben elsősorban azoknak segíthettek, akik a menekültek ellátásával, az adományok átadásával foglalkoznak. A kommunikáció nagyon fontos a menekültek ellátásában, és sokkal könnyebb a segítségnyújtás is, ha van, aki tolmácsol. Nagy szükség van urdu, pastu, arab, török, kurd, fárszi, albán, valamint időnként francia tolmácsokra. Aki jelentkezne, az szintén a Migration Aid-el vegye fel a kapcsolatot.

+1 Amiben ne segíts!

Ha telefonod felajánlod egy menekültnek használatra vagy saját autódban szállítasz valahova menekülteket, az embercsempészetben való közreműködésnek minősülhet! Ezt inkább ne kockáztasd!

Ha hasznosnak találtad bejegyzésünket, kövess minket Facebook oldalunkon is!


A tökéletes dokkolás

Egy újabb gyöngyszemre bukkantunk a kreatív társadalmi reklámok piacán. Ez a norvég kampány a felelős alkoholfogyasztásra hívja fel a figyelmet. Az egész őrülten laza! Ha valahogy, hát így érdemes egy-egy (egyébként csöppet sem szexi) ügyben megszólítani az embereket!

Ne feledd itthon is dolgoznak szervezetek a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítéséért, továbbá az alkohol- és drogfüggőség prevenciójával, kezelésével is számos alapítvány, egyesület foglalkozik. Őket akár Te is támogathatod, ha megkeresed az adhat.hu oldalon.

 


A tömegek adni akarnak - A plakátos gyűjtés margójára

A kormány által indított kék-fehér plakátokra adott válasz-cunami végigsöpört az országon. A Kétfarkú Kutyapárt felhívása az ellenplakátok kiragasztásához kapcsolódó adománygyűjtésre döbbenetes módon megmozdította az embereket, és az előre megcélzott 3 millió forint több mint tízszeresét sikerül begyűjteni.

Az adakozó állampolgárok gyakran bizalmatlanok, ha karitatív ügyekről van szó, és nehezen gyűlnek össze akár ennél kisebb adományok is. Leszámítva persze a nagy katasztrófa helyzeteket, amikor a magyarok híresen nagy összefogásra képesek.

Most nem történt katasztrófa, mégis ritkán látott lelkesedéssel nyúltak a zsebükbe a támogatók. Ennyire számít, hogy az adomány látványossá válik? Hiszen hamarosan több száz óriásplakát kerül ki közterekre, s így az adományozók láthatják, sőt mindenki láthatja, hogy mibe szálltak be, mihez adták kisebb-nagyobb segítségüket.

Vagy éppen az ragadta el őket, hogy látszólag bele tudnak szólni a politikába? És ez megér akár több ezer, tíz- százezer forintokat valakinek? 

Nehéz erre most még választ adni. De az mindenképpen bíztató jel, hogy ilyen sokan és ilyen lelkesedéssel álltak egy számukra valamiért fontos ügy mellé. És ha most sikerült megmozdulnia ennyi embernek egy ügyért, akkor ez összejöhet máskor is. Csupán csak annyit kellene megértenünk, hogy a kevésbé látványos eredmények mögött is komoly társadalmi hatások lehetnek. Amibe mi is beleadhatunk magunkból valamennyit.

Ha szeretnél egy jó és megbízható ügyet támogatni, nézz fel az adjukössze.hu civil crowdfunding oldalra! Itt olyan nonprofit kezdeményezésnek nyújthatsz konkrét segítséget, amelyek be is számolnak róla, hogy miként valósult meg az adott projekt - a te támogatásoddal.

 


Szexi másodállás

Vannak helyek ahol mások a gondok, mint nálunk. Ezért máshogy kell egy jótékony kampányt átgondolni és megtervezni. Peruban a tűzoltók önkéntesként dolgoznak, hiába állami az állami felügyelet, pénzt, fizetést csak adományok útján kaphatnak. Na ezekért az adományokért kampányolnak az alábbi filmben. Te adnád nekik?

Ha támogatnád akár a hazai önkéntes tűzoltókat keresd őket az adhat.hu oldalon.


Számít-e a jótékony magatartás a kapcsolatainkban?

Hogy számít-e a jótékony magatartás a kapcsolatainkban? Szerintem igen, számít.

Feltételezzük, hogy a kapcsolatban lévő felek eltérő szociális környezetben nőttek fel, személyes szótárukban az adakozás címszó alatt más-más fogalom íródott. Legyen az baráti, szerelmi, élettársi vagy házastársi kapcsolat, az adakozás mértéke és formája hosszas beszélgetéseket indíthat el. Rögtön felmerülnek a következő kérdések: Mire és mit adjunk? Milyen formában? Milyen gyakran?

A felesleges pár száz vagy ezer forintunkat a malacperselybe dobjuka közös nyaralásra? Vagy a helyi egyesületet támogassuk? A leselejtezésre váró ülőgarnitúrát szimplán tegyük ki a ház elé lomtalanítás idején vagy keressünk egy szervezetet, pl. egy lakóotthont, ahol a gyerekek még tovább nyűhetik a kopottas bútordarabot? Kell vasárnaponként a perselybe dobni, vagy elég, ha lelkiismeretesen fizetjük az egyházi adót és szükség esetén egy-két szentet „megkenünk”? Megtehetjük, hogy rendszeresen kis összegben adakozzunk? Vagy inkább egyszer egy nagyobb felajánlással letudjuk? Be tudjuk csempészni a hétköznapjainkba az adakozást?

Ha a fenti kérdések közül már legalább egy is felmerült, jó úton haladunk, hogy ne csak magunkat, de a társunkat is jobban megismerjük és közösen kezdjünk el gondolkodni a válaszokon és a lehetőségek kiaknázásán…

Nem kell nagy dolgokra gondolni, nem kell ahhoz nagylábon élni, hogy egy kicsit adhassunk! Minden évben küldünk karácsonyi képeslapot, amelyet, akár vásárolhatunk olyan készítőktől is, akik nem a szokványosan design-olt formát követik, hanem mondjuk lábbal festették. Adódhat úgy, hogy a hűtőnk épp lejárni készülő étellel van tele. Miért dobnánk ki, miért ne adnánk oda egy rászorulónak, vagy egy nélkülöző családnak? Ismertek olyan szervezetet, amelynek tevékenységébe mindketten szívesen bekapcsolódnátok? Micsoda program lehet közösen ételt osztani, rendbe tenni a lakhelyetek közelében lévő parkot, nyári táborban közösen gyerekekre felügyelni, vagy éppen egy számotokra fontos ügyre időt áldozni.

Egy dolgot ne felejts: sose adj kényszerből, mert a társad elvárja, vagy csak azért, hogy neki imponálj. Adj mindig jókedvvel, felszabadultan és saját elhatározásból! ;)

 


10 dolog, amit egész biztosan nem tudtál az 1%-ról

1. Brit tudósok kimutatták, hogy aki felajánlja az adója 1%-át, az jobban alszik, szebb lesz a bőre és dúsabb lesz a haja. Néhány esetben fogyásról is beszámoltak a kutatók.
2. Több országból is titkos ügynökök érkeztek Magyarországra, hogy megszerezzék az 1%-os rendszer titkos leírását, de még csak kevesen jártak sikerrel. Szlovákia például köztük van, de nekik segítettek a magyar kapcsolatok.
3. Bizonyított tény, hogy aki május 20-ig rendelkezik valamely civil szervezet javára, az felajánlja szja-ja 1%-át.

4. Az egyetlen, jelelni tudó gorilla, Koko első önállóan jelelt mondata a következő volt: „Ajánld fel adód 1%-át!”
5. Egy piréz felmérés szerint Cristiano Ronaldo csak váltotta ki hazánkban az egyéni vállalkozói engedélyt, hogy rendelkezhessen adója 1%-áról.
6. A szuperhőst megformáló Robert Downey Jr. évek óta aktív munkavállalóként dolgozik hazánkban Kiss Géza álnéven, és rendszeresen felajánlja adója 1%-át a Vasasért Egyesületnek.
7. A fel nem ajánlott adó 1%-ok összege megegyezik az eddigi legnagyobb ötös lottó nyereményével.

8. Egy átlagos magyar munkavállaló élete során legalább harmincszor rendelkezhet szja 1%-áról.
9. Az Éden Hotelt az 1%-ból befolyt összegből építette a Hiányos Öltözetű Fiatalok Megmentéséért Alapítvány.
10. Az 1% bevezetésével jelentősen megnőtt a civil szervezetek bevételi forrása.

Te már felajánlottad?

Nem?

Gyere és tedd meg, válassz támogatható szervezetet itt >>>


Figyelsz? Hallod? Érted? …

A Bëlga: Az a baj c. száma már akkor is fülbemászó és aktuális volt, amikor a csajozás szerepelt a középpontban. A hangzás maradt a régi, egy vizsgafeladat kapcsán született meg az új dalszöveg, mely a fogyatékossággal kapcsolatos előítéletekre koncentrál.

Hallgassatok bele!

 


A félreértett magyar találmány – a jótékony 1%

Az 1% hungarikum. Igen, mi magyarok találtuk ki. Okkal lehetünk, lehetnénk rá büszkék. Hozzánk járnak más országok tanulni. Valamiért azonban túl sok félreértés, vagy csak közöny kíséri. És ezért még mindig az adózóknak közel a fele NEM ajánlja fel, egyébként jótékony ügyekre az szja 1%-át.

Persze sokan mondják, hogy nem akarják odaadni. Hogy minek? Az alapítványok (mintha csak belőlük állna a civil szektor) úgyis csalnak, elteszik a pénzt, lenyúlják, másra költik.  Arra meg nem adják. Így dolgozik a hatásvadász média által keltett híradások miatt az előítélet. És különben is, azért a pár forintért, ami az adója 1%-a  minek töltsön ki nyilatkozatot.

Isten óvja az így gondolkodó „felelős” állampolgárt attól, hogy valaha éppen ő kerüljön abba a helyzetbe amikor:
-    gyermeke speciális fejlesztésre, kezelésre szorul, olyanra, amit az állam nem tud (pedig kellene neki) biztosítani, és az alapítvány próbálna neki segíteni. Csak esetleg nincs elég pénze rá.
-    koraszülött gyermekét nem tudják megfelelően ellátni, mert nemhogy a kórház, de a kórházat támogató alapítvány, vagy egyesület sem tudta kifizetni a munkatársak továbbképzését, vagy éppen az új inkubátort.
-    utcára kerül és nincs, aki felemelje onnan, ételt, takarót adjon.

A sort még nagyon soká folytathatnánk, a környezet- és természetvédelmen át az oktatásig, a mozgássérültek sportolási lehetőségén át, az emberi jogok védelméig stb.

Magyarországon jelenleg 26205 szervezet vár arra, hogy 1%-kal támogassák. A hiányzó 1%-ok miatt viszont 4,5 milliárd forinttól esnek el.  Megéri? Csak egy percbe, egy darab adószám felírásába kerülne változtatni ezen.

A Magyar Civilek (MACI) ezért kéri az adófizetőket arra, hogy lépjenek, változtassanak. Ajánlják fel az szja 1%-át egy civilszervezetnek, mert minden egyes 1% számít! Ha még nem tudják, hogy kinek adnák, keressenek az ADHAT adatbázisban >>>

 

 


(Ki)csalók?

Budapest utcáin, aluljáróin járva biztos találkoztál már adománykérőkkel. Van aki képeslapot, van aki matricacsomagot akar a kezedbe nyomni, van aki semmit, hanem csak beszélgetne. Érezted már, hogy át akarnak verni? De sosem tudtad eldönteni jók-e a megérzéseid?

Adunk pár tippet, hogy biztosan eligazodj, ha a jó szíved nem hagy nyugodni, és segíteni szeretnél. Egy dolgot előtte fontos tisztázni: utcán koldulni a törvény értelmében TILOS, adományt gyűjteni SZABAD, de nem akárhogyan!

Nézzük, mit kell tudni ahhoz, hogy biztos lehess benne, nem csalóval állsz szemben.

1. Adományt gyűjteni közhasznú szervezet nevében, vagy megbízásával lehet, és annak a személynek, aki az utcán e szervezetnek adományt kér fel kell tudnia mutatni írásbeli meghatalmazását! Ha ilyen nincs nála, máris mehetsz tovább!

2. Az utcai adománygyűjtés keretében készpénzt NEM lehet adni/elfogadni ebben az esetben ugyanis már koldulásnak minősül a tevékenység, ami pedig büntethető! Lehet adatot megadni (pl.: egy email címet, amire küldhetnek további információkat neked), átvehet a potenciális adományozó csoportos beszedési megbízással kapcsolatos papírokat, kitölthet kérdőívet stb., de pénzt átadni és elvenni nem lehet!

3. Ebből következik, hogy az adománygyűjtő ebből a célból (tehát konkrét pénz átadás céljából) nem is szólíthat le.

4. Kérheted az adománygyűjtőt, hogy mondja el neked a szervezetről a legfontosabb információkat: mikor jegyezte be a bíróság, mióta közhasznú, hol van bejegyezve, hol lehet a neten utánanézni (website), hol találhatod meg az előző évi közhasznúsági beszámolót. Ha ezekre a kérdésekre egyértelmű, könnyen beazonosítható válaszokat kapsz, máris biztosabb lehetsz a dolgodban.

5. Ha olyan aktivistákkal találkozol, akik egy szervezet jól beazonosítható ruháját, logóját viselik elég biztos lehetsz benne, hogy valódi kampánnyal van dolgod, de a kérdéseid nekik is nyugodtan tedd fel!

+1. Kérj brossúrát, szóróanyagot, ha profi adománygyűjtőkkel találkozol, minden bizonnyal lesz náluk!

Mit tegyél tehát, ha kezedbe nyomnak egy szép képeslapot, naptárat, majd nem hagynak tovább menni, mondván, hogy adományért cserébe a tied lehet? Olvasd el újra a fenti tippeket, és tudni fogod...


Adományok és nézőpontok – a világ tetejéről

Biztos Te is (biztos nem is egyszer) végigfutattad magadban azt, amikor dollármilliomos sztár vagy, azt sem tudod hányadik orosz kaviárt fogyasztod a többezer dolláros pezsgőd mellé, és bérelt helye van a jachtodnak több a világ több kikötőjében is. Ilyenkor az a mozi is le szokott menni, hogy mit csinálnál a vagyonoddal annak érdekében, hogy segíts másokon?
Természetes, hogy a sztárok, híres és vagyonos emberek szeretnek adományozni, hisz gyakran ez PR értékkel bír számukra, vagy cégük számára.  De vajon ki és hogy használja hírnevét a jótékony ügyek érdekében, s vajon mi ér többet: egy nagy összegű csekk, vagy éppen maga az ember, aki nem feltétlenül a pénzét adja, de odamegy ahol a baj van, vagy hírnevét felhasználva toboroz, akciózik, sajtómegjelenést generál.
Sokaknak talán elsőre Bill Gates neve ugrik be, ha arról van szó, melyik híresség az, aki a legtöbbet jótékonykodik, s ez az asszociáció nem is véletlen.  Nem csak az fűződik nevéhez, hogy rendre megdönti saját rekordját abban, hogy övé a legnagyobb egy összegben kifizetett adomány (alkalmanként dollár milliárdnyi), de ma már tanítja is egyetemeken a gazdagokat az adományozás művészetére.
Ezzel szemben Steve Jobs, az Apple atyja, kimondottan anti-filantróp volt: nem hitt abban, hogy a sikeres vállalkozásoknak ezen a módon kellene visszaadniuk a társadalom számára. Úgy hitte a munkahelyteremtés, a munkavállalók elismerése, és az, ahogy a termékei által adott előnyöket hányan élvezik ki a mindennapokban éppen eleget jelentenek, nem szükséges adományokat osztani, így ezt kifejezetten meg is tiltotta.
Te mit gondolsz? Ha ekkora hatalmad, vagyonod lenne, mi tennél?


Szaladj a korral, légy jótékony futó!

A jótékonyságból lehet, sőt kell is sportot csinálni! - Ma már nem kell hivatásos sportolónak lenned ahhoz, hogy egy-egy megmozdulás alkalmával felhívd a figyelmet a számodra fontos, aktuális társadalmi ügyre.

Hamarosan eljön a nap, amikor futók ezrei fogják róni a km-eket a tavasz egyik legnagyobb futóeseményén, a 30. Telekom Vivicittá Várrosvédő futáson.  Sokan itt mérik fel, hogy mennyire volt sikeres a téli alapozás, milyen lesz a forma a nyári versenyeken, hol érdemes még karcsúsodni, ahhoz, hogy a csillivilli futó ruha ott és úgy simuljon, ahogy az kell. Érdemes azonban egy kicsit más lencsével is szemügyre venni a kavalkád futómezeit: egy-egy szín, szimbólum arról is árulkodhat, hogy futónk nem csak a versenyen izzasztja majd meg magát, hanem azt megelőzően egy adománygyűjtési kampány során is.

A Budapesti Sportiroda minden évben lehetőséget biztosít néhány szervezetnek, hogy jótékony céljaikat egy-egy futóversenyen népszerűsítsék. A hétvégi versenyre ők kaptak lehetőséget:

Ezeket a szervezeteket és jótékony futóikat még a héten és az esemény után 1-2 nappal is támogathatod, legtöbbjük a www.jougyekert.hu oldalon indította el az adománygyűjtő kampányát, de akad olyan is, amelyik saját felületét használja.

Ha úgy érzed, hogy a következő futóversenyen te is jótékony futóként szeretnél indulni, akkor nincs más dolgod, mint hogy figyeld a szervezetek oldalait, Facebook csatornáját, hisz a legtöbb esetben a verseny előtti 4-5 hétben már kezdetét veszi a kampányok részleteinek közzététele. A szervezetek munkatársai fognak majd beavatni a részletekbe: hogyan hozd létre az adománygyűjtő profilod, milyen üzeneteket kommunikálj, vagy épp milyen bevált tippekkel tudod sikerre vinni gyűjtésed!

 


Birkák vagyunk? - by Pénzes Pasi

Én mondjuk nem. Miért, te igen? Ja, biztos megvan az a helyzet, amikor azt nyomják a képedbe, hogy adjál már valami jótékony célra – hja, csak hogy én meg nem szeretem, ha más jobban tudja, hogy mire költsem el azt a pénzt, amiért én – igen, nem más, hanem én - dolgoztam meg! Meg egyáltalán, hova kerül az a suska, miért pont ők a megbízhatóak? Kinek lehet hinni?
Mondjuk ahogy várok a dugóban, még fogom, hogy az út másik oldalán álló óriásplakáton kisírt szemű kisgyerek, vagy letépett fülű kiskutya számít a segítségemre, de… OK, sajnálom, hogy nekik rossz, de most pont nekem kell ezzel is foglalkozni? Bár ha most ötezer forinttól lesz nekik könnyebb… de az meg mire elég? Tőlem mindenki azt várja el, hogy adjak pénzt, akármi is a gondja-baja – mindent azonban még én sem oldatok meg! Vagy még az összes kéregetővel is én foglalkozzak?! Meg ha nem segítek, rossz vagyok?
Akkor most mi alapján tuti, hogy akinek adok, az nem csak úgy tesz, mintha a rászorulókon segítene, hanem tényleg tesz is valamit? Már azon túl, hogy a pénzemet kéri…


Félidőben az 1% - Idén belehúznak az adózók?

Még másfél hónapig lehet felajánlani az szja 1+1 százalékát valamely magyar országon bejegyzett civil szervezetnek és egyháznak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak. Évről évre megismétlődik, hogy az adózók valamivel kevesebb, mint a fele nem él azzal a lehetőséggel, hogy csupán egy nyilatkozatot tegyen, és adóforintjai egy kis részét közhasznú ügyekre adja. Így csak a civil szektor elesik mintegy 4,5 milliárd forinttól, pedig ügy, amire ezt a pénzt fordítani lehetne, van elég.

Vajon mi okozza ezt a jelenséget, hogy egyesek még akkor sem adományoznak, ha olyan pénz fölött kell dönteniük, mely amúgy sem marad náluk? Sok megközelítés, sok felmérés született ez ügyben, és az okok között nagyjából ezek látszanak kirajzolódni:

- azok, akik nem ajánlják fel az szja1%-át, többnyire kis településen élő, alacsonyabb keresetű adózók, akik nagyon kevésnek érzik a felajánlható összeget, ezért nem foglalkoznak vele,

- sokan még mindig nem akarják azt a minimális időt és utánajárást rászánni, amit egy 1%-os nyilatkozat kitöltése igényel, vagy nem bíznak a civil szektorban és ezért nem akarnak erre energiát fordítani,

- és vannak, akik sajnos elfelejtik időre befizetni az adójukat, vagy időre beadni az adóbevallásukat, így nem érvényesíthető az 1%-uk.

Pedig az 1% felajánlása ma már nagyon egyszerű, és még a legkisebb felajánlott összeg is „jó valamire”. Pár ezer forint például már gyógyszert jelenthet egy betegnek, élelmet az éhes gyereknek, takarót egy arra rászorulónak, vagy elültethető belőle egy facsemete.

Hogy az adózók minél könnyebben és biztosabban tudják felajánlani az szja 1%-át, a NIOK Alapítvány idén is, ahogy több mint 15 éve már, működteti 1%-os oldalát és adatbázisát, melyben immár MINDEN szervezet szerepel, mely a NAV-nál regisztrált és gyűjthet 1%-ot, így több mint 20 ezer szervezet adata érhető el és könnyíti meg a döntést. A szervezetek között tevékenységi körök alapján is böngészhetnek az adózók, és a biztos döntés megkönnyítése érdekében lehet keresni akár az Etikus Adománygyűjtőkre is.

Ne feledjük: az 1% csak az adományozás előszobája! Ha az év további részében is szeretnénk támogatni egy számunkra fontos szervezetet, az ehhez szükséges minden információ és eszköz megtalálható az adhat.hu oldalon.


Nem áprilisi tréfa - jótékony ügyek a hónapra

Jön a Húsvét, meg hát tavasz van ugye, kinyílik a szívünk, itt az ideje jótékonykodni! Íme egy kis választék, hogy hol, mikor, és hogyan lehet jó ügyeket támogatni.

Április 2. Az Autizmus világnapja. Ebből az alkalomból számos rendezvény, és megmozdulás lesz, például Jótékonysági Sütivásár a Városháza Parkban Budapesten. Részletek itt >>>

Április 4-én Neked főz Lázár shéf a Pólus Centerben! Húsvéti menüjét 500 forintos adományért kóstolhatod meg, s ezzel az SOS Gyermekfalut támogathatod! Info >>>

Április 8-ig jégkorongosok a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyermekei javára. A jótékonysági árverésen fantasztikus relikviákért lehet licitálni, és egyben adományozni. Részletek >>>

Április 19. Telekom Vivicittá Városvédő futás! Mozdulj jó ügyekért! Az idei Vivicitta alkalmával futásoddal adományokat gyűjthetsz, vagy adományozhatsz a Gézengúz Alapítvány, a NOÉ Állatotthon, a Sportos Cukorbetegekért Egyesület és az UNICEF Magyarország számára. Erre indulj >>>

Április 19. Székesfehérvár figyelem! Jótékonysági Gálakoncert vak és látássérült zenészek közreműködésével a város első tapintható térképének megvalósításáért. Info >>>

És ha még maradt pár forintod, akkor emeld a telefont és válassz egy támogatható szervezetet és ügyet az Adhat Vonal programból, vagy nézz körül az adjukössze.hu projektjei közül!

Hogy azoknak is hozzon valamit a nyuszi, akiknek kevesebb jutott...


Oldalak